06.07.2018. 

Пољопривредни факултет у Новом Саду, Департман за сточарство и Удружење за подстицање пољопривредне производње „Агропрофит“ организују саветовање: товно говедарство у Републици Србији – предлог мера за унапређење.Саветовање ће се одржати 11. 07. 2018. године (среда) са почетком у 11.00 часова, у сали П-1 Пољопривредног факултета, на адреси Трг Доситеја Обрадовића 8, 21000 Нови Сад. 

П Р О Г Р А М   С А В Е Т О В А Њ А:

10:30-11:00 Регистрација учесника 

11:00- 11:05 Поздравна реч домаћина и свечано отварање 

11:05-11:20 Специјализоване расе за производњу говеђег меса 

Проф. др Мирослав Плавшић - Пољопривредни факултет, Нови Сад 

11:20-11.35 Ефекти укрштања товних раса говеда са другим расама 

Доц. др Мирко Ивковић - Пољопривредни факултет, Нови Сад 

11:35-11:50 Превенција у формирању запата телади за тов и могући ризици 

Дипл.вет. Влада Грубач – Ветеринарски инспектор, Нови Сад 

11:50-12:05 Анализа актуелне тржишне ситуације 

Чедомир Кецо, аграрни аналитичар, удружење Агропрофит 

12.05–12.20 Остваривање права на премије и набавку приплодних грла у 2018 год., и информације о исплаћеним подстицајима за 2017 год. 

дипл.инж. Ненад Терзић, дипл.инж. Жарко Радат - Министарство Пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије 

12.20–12.35 Оцена рада основних служби у области товног говедарства Главна одгајивачка организација АП Војводине 

12.35–13.00 Дискусија по темама и завршна реч организатора скупа 

28.06.2018. 

Други пут у року од пола године, у јавности се појављује Нацрт закона о изменама и допунама закона о сточарству, на који је стручна и научна јавност негативно реаговала због нејасних разлога и циљева измена.

Република Србија 2009. године усвојила и од тада примењује Закон о сточарству ("Сл. гласник РС", бр. 41/2009, 93/2012 и 14/2016) који који је у великој мери усаглашен са регулативама Европске Уније, ICAR-а (Међународна организација за праћење продуктивности животиња) и добре произвођачке праксе развијених земаља, те је за ово време оправдао циљеве који су у њему дефинисани. У међувремену, 2016. године, објављена је нова Директива ЕУ, и постојећи Закон о сточарству је у потпуном складу са направљеним изменама, а Нацрт закона који се појављује, враћа нас и формално и суштински уназад. Образложења која су дата у разлозима за доношење измена, нису заснована на научним, стручним и правним принципима и прети да као такав уруши целокупан систем у сточарству што би имало несагледиве последице по све учеснике у сточарској производњи Србије, као и на имиџ наше земље у Европи о чему мора бити обавештена јавност. 

Све информације о томе доступне су на: 

https://sites.google.com/view/stopizmenizosu

https://youtu.be/xb7iPFT8z6k

25.06.2018. 

У Вршцу, у организацији Департмана за сточарство, врло успешно је организован 7 по реду Семинар одгајивачких организација у сточарству АП Војводине. На Семинару је било присутно преко 150 учесника који су присуствовали врло занимљивим предавањима. 

Осим представника основних и регионалних одгајивачких организација, на скупу су присуствовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, представници Управе за аграрна плаћања, професори са Пољопривредног факултета из Земуна и колеге из Института за сточарство из Земуна. Осим предавања, ове године су биле организоване и радионице на терену за регионалне одгајивачке организације, док су основне одгајивачке организације за то време присуствовали радионицама у сали хотела. Осим едукативног дела, организовани су и излети, разгледање града са туристичким водичем и излет у винско село Гудурица.  

16.05.2018. 

одржан је 12. и 13. маја 2018. у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Посетиоци су могли да учествују у различитим креативним  и интерактивним  радионицама и на тај начин да им се приближе научне и истраживачке активности  факултета, института и истраживачких група.

У оквиру Департмана за сточарство су биле приказане три радионице, које су биле веома посећене:

У оквиру радионице "Пчеларство за здравље" посетиоци су били у могућности да испробају своје органолептичке способности у провери квалитета 7 врста меда и утврде да ли на овај начин могу одредити шта је мед а шта фалсификат меда. Поред овога на радионици је била присутна и стаклена кошница са пчелама (Аписаријум). Преко аписаријума посетиоцима се на визуелан начин покушало приближити пчела као неизмерно користан инсект и пчеларство као перспективно занимање.

Радионица "Ухвати Рибицу" пружила је могућност посетиоцима да у три акваријума сагледају разлику између тродневне, двомесечне, и једногодишње млађи. Осим тога, ларве су могле да се анализирају и испод лупе и испод микроскопа. Једногодишња млађ шарана је била анестезирана екстрактом каранфилића након чега су јединке мерене на ихтиометру, прегледане, а деца су имала могућност и да их додирну или држе, што су врло радо и радила. После тога риба је враћана у акваријуме са чистом водом након чега су се брзо опорављале од анестезије - што је децу јако радовало. Осим тога, под микроскопом је могла да се сагледа и фина структура крљушти.

У оквиру радионице „Направи пластику од млека“, помоћу сирћетне киселине  издвајао се  казеин (млечни протеин) из млека. Тако се добила казеинска пластика коју се бојила прехрамбеним бојама и  деца су је обликовала помоћу модли. Добијени облици се после два три дана сушења стврдну. Деца која су учествовала у радионици носила су добијене облике кући на картонским тацнама. Велики број деце је учествовао у прављењу пластике од млека, чак су чекали у реду да се млеко загреје. Нека деца су долазила и други пут да направе још један облик!

Најмлађи посетиоци су имали прилику да се фотографишу у направљеном раму украшеним са симпатичним анимираним сликама домаћих животиња, који је представљао Департман за сточарство. Чак су и одрасли желели да се фотографишу и имају успомену са тим рамом!

25.04.2018. 

Већ традиционално, четвртак је намењен за Дан сточара. Тако је и ове године на 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који се одржава од 15. до 21. маја 2018. године.

Дан сточара ће се одржати 17.05.2018. године у Сали 2 Конгресног центра Новосадског сајма, са почетком од 10:00 часова, са следећим ПРОГРАМ-ом:

10:00 Поздравна реч и свечано отварање

10:10 Оцена квалитета изложених грла говеда, свиња, коња, оваца и коза на 85. МПС-у

            Председници комисија за оцењивање живих експоната


10:40 Значај особина дуговечности у Одгајивачким програмима за млечна говеда

            Доц. др Драган Станојевић - Пољопривредни факултет Земун, Београд

11:00 Оцењивање и испитивање радне способности коња

            Проф. др. Мирјана Бабан, др.сц. Маја Грегић - Пољопривредни факултет Осијек, 

               Др Љуба Штрбац, Пољопривредни факултет Нови Сад

11:15 Економичност свињарске производње

            Проф.др Иван Радовић- Пољопривредни факултет Нови Сад

11:30 Товно говедарство у Сједињеним Америчким Државама

            МСц Ненад Мићић - Институт за сточарство Земун

11:45 Дискусија

Организатори Дана сточара су: 


Позивамо све колеге да се одазову „нашем дану“ – Дану сточара, 

да се окупимо, дружимо, чујемо и видимо нешто ново. 

23.04.2018. 

Десети неђународни фестивал науке и образовања 2018 одржаће се 12. И 13. маја у централном кампусу Универзитета у Новом Саду. Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Разноврсне, едукативане, интерактиване и занимљиве радионице на разумљив и приступачан начин приближиће присутнима активности факултета Универзитета у Новом Саду.


На Фестивалу ће се представити и Пољопривредни факултет у Новом Саду и Департман за сточарство са занимљивим радионицама:

„НАПРАВИ ПЛАСТИКУ ОД МЛЕКА“

„ПЧЕЛАРСТВО ЗА ЗДРАВЉЕ“

„УХВАТИ РИБИЦУ“

Улаз на фестивал је бесплатан. Дођите да заједно уживамо у промоцији науке!

19.03.2018. 

У суботу, 24.02.2018. године, у организацији Департмана за сточарство на Пољопривредном факултету у Новом Саду, одржан је последњи Дан у оквиру  манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива излагања предавача и многобројна питања присутних фармера учинили су овај дан и овај скуп врло занимљивим и значајним.  

Говедарство је грана сточарства која има могућности великог профита и од производње млека и од производње меса. Упркос доброј перспективи, број грла говеда у Србији већ годинама опада. Незадовољство које су фармери изнели на Дану говедара је евидентно и велико, а један од разлога је пре свега неорганизовано тржиште за пласман производа. Некада велики извозник говеђег меса, посебно “baby beef”-a, Србија сада увози говеђе месо. Неповољна ситуација на тржишту, ниске цене меса и млека, неконтролисан увоз меса и млека, довели су домаће одгајиваче говеда у врло тешку ситуацију.

Да би се превазишла ова ситуација, важно је да се произвођачи удруже и кроз деловање удружења заједно повуку потезе ка ресорном Министарству, у правцу изналажење решења за проблематична питања, јер је неопходна сва подршка и помоћ надлежних институција да би се говедарска производња у Србији вратила на место које јој припада. 

На скупу је педстављено Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, које окупља 4.000 одгајивача који укупно имају 30.000 уматичених крава. Удружење одгајивача холштајн-фризијске расе говеда “Холштајн Асоцијација Србије” званично је основано 2004. године, али није активно. На овом скупу договорено је да се ово удружење активира и постане важан сервис за све проблеме одгајивача холштајн-фризијске расе говеда. 

На скупу је представљено и Удружење одгајивача товних говеда, којих у Србији има мало. Одгој говеда товних раса је врло перспективан и очекује се да ће се њихов број повећавати. За одгој товних говеда препоручује се систем крава – теле, који предвиђа држање на отвореном, без великих улагања и уз минималан удео људског рада. Овај систем је погодан и за органску производњу јер је најмање штетан за животну средину. Надлежне државне институције су показале да постоји жеља и да подржавају овај систем одгоја, што је потврђено увођењем субвенција за краве дојиље које одгајају телад за тов. На скупу је изнето такође да Србија има велике ресурсе за развој овог система јер има око 700.000 хектара пашњака. 

Директор Управе за аграрна плаћања истакао је велику подршку фармама средње величине, у виду низа мера субвенција у пољопривреди.

09.03.2018. 

Драги матуранти дошао је тренутак да се посветите припремању пријемног испита за школску 2018/2019. годину. Ако сте одлучили да упишете Пољопривредни факултет, факултет Вам је омогућио бесплатну припремну наставу за полагање пријемног испита. Искористите ову погодност, а на слици можете да видите термине припремне наставе из предмета математика, биологија, економика предузећа и хемија.

07.03.2018. 

На Департману за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду, основано је Одељење за трансфер технологија, чији је циљ брже и плодоносније повезивање произвођача и заинтересованих страна са стручњацима са Департмана за сточарство.

Како би ово повезивање било брзо и ефикасно реализовано, молимо Вас да попуните анкету која је доступна на сајту Департмана за сточарство www.stocarstvo.edu.rs/tt и тиме дате допринос нашим и Вашим заједничким активностима.


01.03.2018.  

У петак, 23.02.2018. на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за сточарство, одржан је Дан живинара. Произвођачи су упознати са, за њих актуелним темама, као што су актуелни конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду у 2018. години, примена информационих технологија у живинарској производњи и значај и законски оквири сузбијања салмонеле у живинарству. Највише пажње и дискусије на овом скупу је било око контроле присуства салмонеле на фармама живине. Истакнуто је да произвођач може сам да уради самоконтролу своје живине на газдинству у лабораторији коју он сам изабере, али ветеринарски инспектор који на фарми ради контролу на салмонелу мора да узорак шаље у референтну лабораторију која је акредитована и само такав узорак ће бити валидан у контроли присуства салмонеле. 

Један од произвођача је поставио питање како је могуће да су његова два узорка имала два различита резултата анализе, наиме један је био позитиван а други негативан. Колеге из Управе за ветерину су појаснили да је свако узорковање засебно а да је при томе и паковање узорака, њехово чување и транспорт до лабораторије такође битно при добијању резултата. Осим тога, метода која се користи за дијагностификовање салмонеле је такође важна. Овлашћена лабораторија мора о резултатима испитивања на салмонелу да извести ветеринарског инспектора који ће даље спровести мере које су прописане. Једна од добрих и врло значајних мера у 2018. години јесте враћање права пречег на закуп државног земљишта које је у 2017. години било одузето. Живинари су прошле године били револтирани због ове мере – одузимања права пречег закупа државног пољопривредног земљишта јер су тиме били оштећени да по условном грлу добију одређене површине у општинама где постоји државна земља. Један од произвођача на скупу позвао је све узгајиваче да се спаси заједница живинара, тако што би се ујединили у Удружење које би заједнички деловало у решавању проблема са којима се суочава живинарска производња.

22.02.2018. 

У суботу, 24.02.2018. године одржаће се ДАН ГОВЕДАРА, последњи у низу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Предавања почињу у 10:00 часова у амфитеатру и предаваоници П3 Пољопривредног факултета у Новом Саду. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

1. Централно удружење Одгајивача говеда сименталске расе. 

Предавач: др  Драган Никшић, Институт за сточарство, Београд – Земун

2. Холштајн асоцијација Србије – Унапређење производње млека говеда ХФ расе. 

Предавач: Мсц Драшко Ивановић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство

3. Удружење одгајивача товних раса говеда. 

Предавач: г. Чедомир Кецо, аграрни аналитичар

4. Могућност производње говеђег меса у систему крава-теле. 

Предавачи: проф. др Мирослав Плавшић, доц. др Мирко Ивковић и проф.др Денис Кучевић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство

5. Ефекат пробиотика на здравље домаћих животиња и њихова употреба у говедарству.

 Предавач: др Наташа Голић, Лабораторија за молекуларну микробиологију, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду

6. Остваривање права на подстицаје у говедарству.

Предавач: дипл. инж. Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

7. Фармери питају

22.02.2018. 

У уторак, 20.02.2018. на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржан је ДАН КОЗАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Занимљива стручна предавања гостију – предавача употпуњена су бројним питањима фармера који се баве одгајивањем коза. 

Највећа пажња и дискусија се развила око болести artritis i encefalitis коза, које је заразно и вирусно обољење. Држава је одлучила да применом сета мера утврди број оболелих животиња у запатима и уради категоризацију газдинстава, тако што ће их поделити на она у којима болест није присутна, у коjима болест постоји и трeћа група су газдинства непознатог статуса. То ће бити основа за постепено искључивање оболелих животиња из даље производње. Ова болест није зооноза и не преноси се на људе. На скупу се говорило и о вештачком осемењавању коза, које такође може да допринесе спречавању ширења ове заразе, али и бржем генетском напретку.

На скупу је закључено да је и козарима потребна јака и јединствена асоцијација одгајивача коза, која би им помогла у решавању многих проблема.

20.02.2018. 

У петак, 23.02.2018. године са почетком у 10:00 часова, у предаваоници П1 на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржаће се ДАН ЖИВИНАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

1. Актуелни проблеми у сектору живинарства - осврт на 2017. годину. Предавач: др Синиша Бједов, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство

2. Актуелни конкурси Покрајинског секретаријата за пољопривреду у 2018. години. Предавач:  дипл. инж. Милорад Малић, помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство

3. Примена информационих технологија у живинарској производњи. Предавачи: проф. др. Лидија Перић, Пољопривредни факултет Нови Сад, Департман за сточарство, као и дипл. инж. Сенка Гајинов, компанија "ДунавНет"

4. Сузбијање салмонеле у живинарству - значај и законски оквири. Предавачи: ДВМ Марко Пајић, Научни институт за ветеринарство "Нови Сад“ као и ДВМ Татјана Лабус, Управа за ветерину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Београд

5. Произвођачи питају

19.02.2018. 

У уторак, 13.02.2018. године у Амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду, а у организацији Департмана за сточарство, успешно је протекао још један Дан у низу манифестације Дани сточара – ДАН СВИЊАРА. 

Фармери су чули занимљива предавања од стране представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, од представника сточара из Привредне коморе Србије, представника истраживачко едукативног центра и истакнутих професора са Департмана за сточарство. Највеће интересовање фармера је владало за предавање о искорењивању класичне куге свиња и могућности престанка вакцинације против ове болести. Одгајивачи свиња су се у највећем броју изјасили да су за престанак вакцинације, како би Србија добила статус земље слободне од ове болести а самим тим и могућност извоза на територију ЕУ. Одгајивачи су и за то да се почне са применом оцене квалитета полутки на линији клања. Произвођачи су добили појашњење од др Будимира Плавшића из Управе за ветерину ресорног Министарства, који је рекао да постоји могућност за укидање вакцинације али да треба бити веома опрезан, јер без обзира што се осам година болест није појавила, вирус је и даље присутан у популацији свиња у Србији. Изнео је да би најбоље било постепено укидати вакцинацију и тиме правити зоне које су слободне од ове болести. Тај поступак би ишао постепено, док читава Србија не би добила статус слободне зоне од свињске куге.

14.02.2018. 

У уторак, 20.02.2018. године са почетком у 10:00 часова, у предаваоници П1 на Пољопривредном факултету, у организацији Департмана за сточарство одржаће се ДАН КОЗАРА, а све у склопу манифестације ДАНИ СТОЧАРА

Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

- Актуелни конкурси Покрајинског Секретаријата за пољопривреду у 2018. години; 

- Вештачко осемењавање коза правни оквир и могућност примене;

- Удруживање и могућности удруживања;

- Артритис енцефалитис коза (Caprine arthritis encephalitis, CAEV) у оквиру Програма мера здравствене заштите животиња.

- Фармери питају

14.02.2018. 

УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ДАН ОВЧАРА

У суботу, 10.02.2018. године, врло успешно је реализован први скуп у низу, у организацији Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду – ДАН ОВЧАРА. У препуној сали амфитеатра одгајивачи оваца су добили одговоре на своја постављена питања, а предавања су била о актуелним темама: др Бобан Ђурић, шеф одсека за епизотиологију Управе за ветерину упознао је присутне о годишњем спровођењу програма мера контроле најзначајнијих болести оваца, док је о вештачком осемењавању оваца, као мери са којом се постиже генетски напредак у стаду, присутне је упознао др Александар Миловановић са Научног института за ветеринарство „Нови Сад“.

Један од најзначајнијих закључака скупа, јесте договор о оснивању Асоцијације одгајивача оваца расе праменке у Војводини. Одгајивача праменке у Војводини има доста и сматрају да су неоправдано запостављени и да њихова грла немају права на остваривање субвенција. Директорица Департмана за сточарство Проф. др Снежана Тривуновић пружила је пуну подршку овим одгајивачима и нагласила, да ће Департман за сточарство заједно са њима (асоцијацијом) утицати на ресорно Mинистарство да се овце расе праменка уматиче и да и ова раса остварује бенефите, као и остале племените расе оваца.

Оснивање асоцијације је због свега напред наведеног врло значајна, а додатно удруживањем остварује се боља преговарачка позиција, али и сигурнији пласман својих производа.

Ако желите да одгледате читав скуп, имате могућност на следећем линку 

https://www.youtube.com/watch?v=3dcwFwP33RY 

12.02.2018. 

У уторак, 13.02.2018. године, у амфитеатру Пољопривредног факултета у 10:00 часова почиње стручни скуп за фармере ДАН СВИЊАРА, у оквиру манифестације Дани сточара.

Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама:

 - Класична куга свиња;

- Управљање на фармама свиња;

- Анализа хране у перформанс тесту;

- Асоцијација произвођача свиња

- Фармери питају

 05.02.2018. 

У суботу (10.02.2018. године), на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у организацији Департмана за сточарство, биће одржан први стручни скуп за фармере - ДАН ОВЧАРА у оквиру манифестације ДАНИ СТОЧАРА. Скуп почиње у 10:00 у Амфитеатру Пољопривредног факултета. Припремљена су занимљива стручна предавања о актуелним темама: 

19.01.2018. 

Обавиће се према следећем распореду:

 · Студенти ПРВЕ године  - 25.01., 26.01., 29.01.,30.01. и 31.01.2018.

· Студенти ДРУГЕ године  - 01.02., 02.02. и 05.02.2018.

· Студенти ТРЕЋЕ године  - 06.02.,07.02 и 08.02.2018.

· Студенти ЧЕТВРТЕ и ПЕТЕ године - 09.02.,12.02.,13.02. и  14.02.2018.

Студенти који ОВЕРАВАЈУ ЗИМСКИ СЕМЕСТАР треба да поднесу СЛЕДЕЋА ДОКУМЕНТА:

1. Индекс

2. Уписни лист и семестрални лист (купити у холу факултета)

3. Доказ о уплати у износу од 2.310,00 динара за редовну оверу семестра на жиро рачун Факултета 840-1736666-97 (позив на број преко web сервиса)

4. Доказ о уплати друге рате школарине за самофинансирајуће студенте (позив на број са Уговора о финансирању)

5. Обављен систематски преглед (за студенте прве године основних студија)

6. Уколико студент нема све потписе потребно је уплатити 2.970,00 за један недостајући потпис, односно 6.050,00 динара за недостајућа два потписа (позив на број можете добити на шалтеру студентске службе).

7. Студент је дужан да изврши надокнаду недостајућих потписа код предметног наставника (сарадника) у току летњег семестра.

26.12.2017.

Студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Коњарство посетили ергелу Келебија која се већ 24 године бави узгојем коња липицанске расе. Студенти су имали прилику да у прелепом празничном амбијенту на ергели уживају у друштву ових племенитих животиња али и да похађају практичну обуку из оцене екстеријера коња. 

26.12.2017 

Студенти треће године смера за сточарство су у оквиру теренских вежби из предмета Оплемењивање животиња посетили Пољопривредну стручну службу у Сремској Митровици где су имали прилику да се упознају са радом регионалне одгајивачке организације на пословима спровођења главних одгајивачких програма у сточарству. 

Поред кратког предавања представника регионалне одгајивачке организације, студентима су предавање о вођењу матичне евиденције по врстама домаћих животиња одржали представници основне одгајивачке организације Агротим плус из Сремске Митровице.

Након тога, студенти су посетили и Специјални Резерват Природе Засавица где су имали прилику да виде пре свега животињске генетичке ресурсе, али и да уживају у прелепом природном амбијенту уз дегустацију производа од мангулице. 

22.12.2017.  

Мсц Саша Крстовић  учествовао је на Симпозијуму, који је одржан у Берлину, у периоду од 30.11. до 01.12.2017. године, а оргајизован је од стране Немачког Савезног института за процену ризика.

Више од 300 стручњака из области процене ризика у храни и храни за животиње, и  то углавном из: Немачке, Данске, Француске и Јужне Кореје учествовало је на Симпозијуму. Поред њих, присуствовали су и руководиоци лабораторија за контролу хране са којима је Саша Крстовић имао могућност да  размени искуства и знања. Осим тога, Мсц Саша Крстовић представио је и свој рад под називом: „Occurrence and assessment of aflatoxins and fumonisins exposure in corn products in Serbia“, на којем су аутори, осим њега, и Проф. Др Игор Јајић са Департмана за сточарство, и истраживачи са Научног инситута за ветеринарство Нови Сад.

22.12.2017.  

Наше две истакнуте студенткиње основних академских студија на смеру сточарство, узеле су учешће на Студентској конференцији у Скопљу и презентовале су своје радове. Студенткиња Топаловић Катарина, коју је пратила њена менторка Проф. Др Лидија Перић, изложила је свој рад под називом:  „QUALITY OF TABLE EGGS FROM DIFFERENT HOUSING SYSTEMS“.

Друга студенткиња Тамара Паповић, коју је пратио њен ментор Проф. Др Мирослав Плавшић, презентовала је свој рад под називом: „MILK QUALITY IN ORGANIC AND CONVENTIONAL FARMING“.

Наше студенткиње су биле врло успешне у свом излагању, а сви кандидати су добили дипломе од организатора конференције, од стране Faculty of Agricultural Sciences and Food из Скопља.

Осим врло успешног представљања наших студената, ово је била и прилика да се обнове стари контакти са колегама из Скопља и да се укажу нове прилике за сарадњу.

22.12.2017. 

Проф. Др Саша Драгин боравио је у Нитри, у периоду од 27.11. до 15.12.2017. године и том приликом је боравио у : Истраживачком центру за анималну производњу – Лужианку, Словачком Пољопривредном универзитету у Нитри и Факултету за биотехнологију и науку у исхрани. Осим упознавања са криопрезервацијом генетског и репродуктивног материјала домаћих животиња, Проф. Драгин је одржао и предавање њиховим студентима из области Биодиверзитета домаћих животиња и коришћење биотехнолошких метода у репродукцији ради очувања генетских ресурса.

На међународном симпозијуму „Animal Biotechnology 2017“ , наш Департман за сточарство презентовао је два рада, од којих „Preservation and conservation of sheep genetic resouces in Nirthern Serbia, Vojvodina“ од аутора: С. Драгин, И. Радовић и М. Шаран, и други рад „Sustainable Use of Podolian Cow Genetic Resources“ од аутора Ј. Станивук, С. Драгин, В. Зекић, И. Станчић, И. Радовић и М. Тиквицки.

Домаћини су понудили своју свесрдну помоћ и подршку, да наши студенти основних и виших студија, своје дипломске, мастер и докторске радове ураде у склопу научних истраживања која се спроводе на Институту за генетику и репродукцију фармских животиња у Нитри. Иначе, успешна сарадња нашег и њиховог факултета траје већ преко 20 година и овај пут је договорен наставак сарадње.

12.12.2017. 

Ученици трећег и четвртог разреда средње Техничке школе „Никола Тесла“, образовног профила – пољопривредни техничар из Шида су дана  08.12.2017. године били у посети нашем факултету. Упознали су се са студијским програмима основних академских студија и стекли први утисак, који би им помогао касније приликом одлучивања на упис у I годину студија. После организованог пријема од стране продекана за наставу проф. др Баги Ференца, ученици су обишли Департман за сточарство где су упознати са радом департмана од стране шефа катедре за сточарство проф. др Мирјане Ђукић Стојчић. Ученици су обишли лабораторију за контролу квалитета хране за животиње и анималних производа и лабораторију за испитивање квалитета млека, Центар за одгајивање домаћих житотиња као и учионице за одржавање наставе. 

12.12.2017 

Студенти треће године студијског програма Сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду, у оквиру теренске наставе посетили су фабрику премикса Ravago Chemicals у Фекетићу. Фабрика је отворена средином ове године и представља инвестицију вредну 5 милиона евра.  

Производе  12.000 тона премикса годишње, што чини око 25% потреба целог региона за овим производом. Грађевинске радове извела је белгијска фирма Cordeel, а сва опрема, израђена по највишим стандардима квалитета, стигла је од је од швајцарске фирме Buhler, водећег глобалног произвођача у области технологије сточне хране у прехрамбеној индустрији. Најновија технологија, најсавременија опрема и софтвер, производни процес се у потпуности ослања на примену науке и нових технологија. Цео поступак производње гарантује максималну безбедност производа. У сваком сегменту испоштована је законска регулатива наше земље, Европске уније и земаља на чија тржишта се пласира роба. Фабрика је под  мониторингом експерата компаније DSM, лидера у производњи премикса у свету, која је учествовала у избору лабораторијске опреме за Ravago Chemicals.

Фабрика поседује и своју лабораторију која је опремљена најсавременијим апаратима за испитивање сировина и готових производа, какви су AAS – Atomic Absorption Spectrometer, који се користи за анализу минерала и тешких метала, HPLC – High Performance Liquid Chromatography, апарат за анализу витамина, те NIR – Near Infrared Spectrometer Tango, брзи анализатор за одређивање Wende анализа. Треба истаћи да се у фабрици примењује систем интерног маркирања баркодом за све компоненте, при чему се очитавањем кода отључава искључиво ћелија или усипни кош у који се врши усип, чиме је могућност грешке практично елиминисана.

Студенти су се након обиласка производних погона упознали са свим сегментима, производње, од: пријема и чувања сировина, дозирања, мешања, пуњењја, етикетирања до чувања  и испоруке.

Након обиласака производних погона организовано је кратко предавање о одабиру носача премикса и његовој важности у смањењу реактивности.

Посебно нас радује чињеница да су наши домаћини већином били студенти Пољопривредног факултета у Новом Саду, студијског програма Сточарство, где су стекли прва сазнања која су усавршили и успешно их примењују у својој пословној делатности.

Галерија слика  


11.12.2017. 

У Србији се, годишње произведе и у кланицама преради око три милиона товљеника, тешких између 85 и 120 килограма, а у откупу се товљеници још увек плаћају по количини, односно "живој мери", без обзира на то колики је проценат меснатости. Такође због вакцинације против свињске куге, товљеници из Србије, па и свињско месо, не могу да се продају на тржишту ЕУ,што додатно утиче на поремећаје цене.

Један од начина који води ка бољитку јесте свакако плаћање на основу процента меса на линији клања. Правилници који уређују ову област су у припреми, а и кланице се исто тако припремају за тај посао. Кланичарима је у интересу да добијају што квалитетније товљенике, самим тим себи обезбеђују квалитетнији инпут, а фармерима да се квалитет адекватно наплати.  Обзиром да је за овакву врсту посла  неопходно имати и адекватно обучене стручњаке који ће сутра моћи да одговоре на ову врсту изазова. Департман за сточарство, Пољопривредног факултета  у Новм Саду је оформио тим младих стручњака и у сарадњи са Норвешком  агенцијом за класификацију полутки на линији клања „Нортура“упутио их на усавршавање.

Одлазаку у Норвешку је наставак усавршавања, које је започето у Италији у кланици „Italcarni“ ове године. Обука у Норвешкој је имала за циљ упознавање са законодавством и  стручно оспособљавање за класификацију полутки на линији клања. Посета Норвешкој је организована двократно у периоду од 12 – 26. новембра 2017. године. Обука је обухватила теоријски део који је имао за циљ упознавање са Норвешким законодавством, као и самим системом класификације полутки на линији клања, који под једним кровом обухвата Министарство, удружење фармера и кланичара у агенцији „Нортура“. Сви они имају заједнички циљ а то је унапређење норвешког свињарства. Практични део је одржан у кланици „Фатланд“  која има линије за товљенике, крмаче, јагњад и говеда. Обука је обављена апаратом Hennessy Grade Системом, методом две тачке, где се могло видети на делу организација рада класификације.

Норвежани за почетак класификације полутки узимају 1930. годину када је почет пионирски пројекат изградње система, који је данас надограђен и усавршен. Норвешка поседује 90 класификатора, који су под контролом службе „Анималиа“, која је у оквиру „Нортуре. У Норвешкој обука за класификатора траје годину дана. У обуку спадају предавања, константна вежбања у кланици као и полагање на крају године (новембар). Лиценцу није лако добити, али ју је  лако изгубити пошто су честе контроле. Посебно треба истаћи да посао класификатора није нешто што се само може шаблонски научити, ово је веиштина која се вежбањем може усавршити, док је природни таленат пресудан када је овај посао у питању.

11.12.2017. 

Снимак  "Сусрета генерација" у оквиру кога је одржана свечана академија новооформљеног Алумни клуба дипломираних инжењера сточарства и прослава Дана департмана за сточарство можете погледати на линку испод. 

01.12.2017.  

Eлектронска пријава испита за децембарски-апсолвентски испитни рок почиње од 01.децембра и трајаће до 08. децембра 2017. године, закључно са 08.12.2017.год. (18.00 сати).

Пријава је важећа само уз благовремену уплату за пријаву испита. Уплата се може,  извршити закључно са задњим даном пријаве испита!

Студенти на полагање испита носе попуњену испитну пријаву и доказ о уплати пријаве испита

17.11.2017. 

Средства за спровођење Годишњег програма мера за одгајивачки програм у АП Војводини за 2017. годину (у даљем тексту: Програм), у укупном износу од 55.000.000,00 динара користиће се за:

а) Спровођење мера одгајивачког програма у говедарству, свињарству, овчарству и козарству,

живинарству, код копитара и у пчеларству;

б) пословима контроле спровођења програма.

Текст Конкурса,    Пријава 

17.11.2017.  

Обавештавају се студенти првих година мастер академских студија да ће свечано отварање школске 2017/18 године на мастер академским студијама бити 22.11.2017. године у Сали П1 од 12 часова.

Такође обавештавају се студенти првих година докторских студија да ће свечано отварање школске 2017/18 године бити 22.11.2017. године у Сали П1 од 12.30.

Сречан почетак!

17.11.2017 

У понедељак 20.11.2017. у амфитеатру са почетком у 10 часова, биће уприличена свечана промоција дипломираних инжењера пољопривреде и мастер инжењера пољопривреде.

Раније истог дана, у 8 часова потребно је јавити се референту за студентска питања због потписа за пријем дипломе  који ће бити амфитеатру. Потребно је понети личну карту и позив.

Списак студената за свечану доделу диплома:

Списак студената за свечану доделу диплома


Очекујемо вас. 

04.11.2017 

Дан Департмана за сточарство, Пољопривредног факултета у Новом Саду,  којим је ове године обележена 67. годишњица, рада и постојања, била је нешто другачија од уобичајених.

Недавно оформљени Алумни клуб дипломираних инжењера сточарства, напунио је амфитеатар Пољоприведног факултета до последњег места, и испунио сва очекивања. Идеја и прилика за окупљање и сусрет са колегама са студија, покренула је многе  из околине али и из удаљених градова  да искоче из дневне рутине и крену  пут Новог Сада.

На самом почетку свечане академије окупљени су имали прилику да се укратко подсете историјата Департмана за сточарство. Светло се угасило, а старе фотографије и кључне године преточене у филмску причу  која почиње педесетих година двадесетог века, и прати успон и развој водеће образовне и научно истраживачке  установе у области сточарства, биле су пред нама.

Присутне су потом  поздравили Декан Пољопривредног Факултета у Новом Саду, Проф. др  Недељко Тица и дугогодишњи декан и ректор  Биотехничког факултета у Бихаћу и наш алумни студент Проф. др Рефик Шахиновић. Затим је испред домаћина Проф. др Снежана Тривуновић, директорка Департмана за сточарство, пожелела свима топлу добродошлицу и указала на потребу окупљања и одржавања контаката међу алумнима. 

Катедру за сточарство је представила Проф. др Мирјана Ђукић Стојчић, а потом је наступила плејада професора који су нас кратко и у опуштеној атмосфери подсетили предмета које смо слушали и полагали. Уз мноштво громогласних аплауза захвалили смо им  се на знању које су нам безрезервно усађивали и преносили.  

Проф. др Лидија Перић, управник Института за сточарство  нас је потом вратила у  дане праксе на огледним добрима која су била део Факултета и Департмана. Подсетила нас је и на важност истраживачке делатности коју институт реализује а која је генератор развоја и унапређења струке и науке. 

Потом су представљена одељења Центра за одгајивања домаћих животиња која кроз Главну одгајивачку организацију за АП Војводину,  вредно раде на изради и спровођењу Главног одгајивачког програма, вођење главне матичне евиденције по врстама и расама домаћих животиња, као и многим другим пословима у селекцији животиња. Подсетили смо се и људи који су посветили свој радни век овом послу, али и оних са којима се данас сусрећемо на терену и успешно сарађујемо.

За многе од нас у добијању резултата дипломског, мастер (магистарског) рада или докторске дисертације, велику улогу су имале лабораторије на Департману, истакао је Проф. др Игор Јајић, који нас је причом о људима који су водили  лабораторије  као и опремњености, подсетио да без модерне опреме не можемо бити у кораку са временом, и не можемо прати развој и изазове који нас прате.

Свечана академија  полако већ улази у завршницу, обраћа нам се Проф. др Станимир Ковчин професор у пензији, који је током трајања ове свечаности вадио марамицу покушавајући да прикрије емоције и сузе у очима. Обраћајући се свим својим студентима, подсетио нас је на важност борбе за струку и враћање сточарства  на место где је некад било и које му припада.

Сипматични водитељи највљују завршницу овог скупа једним,  сада већ традиционалним чином, награђивањем студената са најбољим успехом. 

Фондација "Проф. др Миливој Павловић" је проистекала из жеље госпође Олге Женар Павловић, да се оснује фондација са именом њеног супруга, професора Павловића, првог и вишегодишњег директора Института за сточаратво. Као и да се из завештаних средстава поменутог фонда  награђују најбољи студенти студијског програма Сточарство.

Овогодишњи студенти награђени за остварени успех су: Иличић Борислав, Обрановић Игор, Вилотић Катарина, Штрбац Никола и Попов Немања.

Након одјаве и лепих жеља до скорашњех дружења и виђења, завршила се свечаност. А дружење се наставило у холу факултета уз причу, чашицу и фотографисање.

Погледајте слике у прилогу испод.

Прилози:  DSC_0759.JPG  DSC_0770.JPG  DSC_0795.JPG  DSC_0808.JPG  DSC_0819.JPG  DSC_0916.JPG  DSC_0924.JPG  DSC_0950.JPG DSC_0976.JPG  DSC_0985.JPG  DSC_1015.JPG 

03.11.2017. 

Raspisan je konkurs od strane DAAD-a. Rok je 15 novembar

Studenti svih naučnih oblasti mogu da se prijave, znanje nemačkog nije obavezno, ceo proces aplikacije je besplatan

Raspisi za stipendiranje u Nemačkoj:

20.10.2017. 

Услед молбе Судентског парламента, одржаће се продужени октобарски испитни рок у периоду од 25 до 27 октобра 2017. године.

19.10.2017. 

У суботу, 28.  октобра од 11 до 14 часова матуранти и будући студенти имаће прилику да виде, упознају, осете, питају, размисле а можда и да донесу ОДЛУКУ о свом будућем академском животу.

У оквиру манифестације пет факултета  Универзитета у Новом Саду отвара своја врата : Пољопривредни, Технолошки, ПМФ, ФТН и Академија уметности !

Департман за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду ће у оквиру радионице  под слоганом „Једи квалитетно – једи безбедно“упознати посетиоце са модерним аналитичким техникама у области испитивања квалитета и безбедносних параметара у храни и храни за животиње! На Пољопривредном факултету поред поменуте, биће и следеће интерактивне радионице: Како добити органску храну, Нераскидива веза – земљиште и биљка, Како постати доктор за биљке, Ветеринарска клиника, Нове технологије, нови изазови, будућност је са нама.

Будући студенти ће уз помоћ професора, асистената и студената добити одговоре на сва постављена питања. Будућност наше земље је у пољопривреди, а будућност целе планете је производња здраве, безбедне и квалитетне хране за људе и животиње !

Очекујемо вас.

13.10.2017. 

На основу молбе Студентског парламента, продужен је октобарски испитни рок,који ће бити одржан од 18-20. октобра 2017. године. Пријава испита је 16. и 17. октобра на шалтерима Студентске службе. Моле се професори да обавештења о термину полагања колоквијума и испита истакну на огласне табле.

13.10.2017. 

На VI редовној седници Катедре за сточарство одржаној 25.09.2017. године, донета је Одлука о оснивању Алумни клуба дипломираних инжењера сточарства при Департману за сточарство. За председника Алумни клуба изабрана је Проф. др Мирјана Ђукић Стојчић. 

03.10.2017. 

Јуче је одржан свечани пријем шездесет четврте генерације студената прве године Пољопривредног факултета у Новом Саду. Студенти свих смерова прво су се окупили у холу факултета, где је одржана добродошлица, да би касније сваки смер отишао у посебну учионицу где су их поздравили директори Департмана и њихови професори са којима ће сарађиватти наредне четири године. Добро нам дошли драги бруцоши, са жељом да учите са вољом и лакоћом, јер једино је улагање у себе и своје знање највредније улагање. 

02.10.2017. 

Академска (студијска) година је организована у два семестра: зимски и летњи семестар. У сваком семестру се организује 15 недења наставе, у укупном трајању од 30 недеља наставе у студијској години.

На крају сваког семестра и студијске године обавезна је овера индекса студената.

ЗИМСКИ СЕМЕСТАР

-          Почетак наставе за I годину је 02. oктобaр 2017. године

-          Почетак наставе за остале године је 09. oктобaр 2017. године

-          Завршетак наставе зимског семестра је 12. jануар 2018. године

-          Овера зимског семестра је 29.01.2018. – 16.02.2018. гoдине

ЛЕТЊИ СЕМЕСТАР

Почетак наставе је 19. фебруar 2018. године

Завршетак наставе је 05. jун 2018. године

Овера летњег семестра је 06.-15. jун 2018. године и 28. септембar 2018. године за оне који имају праксу.

РАСПОРЕД ИСПИТНИХ РОКОВА

Јануарски испитни рок је од 15. јануара – 30. јануара 2018. године

Фебруарски испитни рок је од 05. фебруара – 14. фебруара 2018. године

Априлски испитни рок је од 02. – 06. априла 2018. године

Јунски испитни рок је од 06. јуна – 06. јула 2018. године

Августовски испитни рок је од 29. августа – 05. септембра 2018. године

Септембарски испитни рок је од 10. септембра – 21. септембра 2018. године

Октобарски испитни рок је од 28. септембра – 05. октобра 2018. године

Напомена: ако један од датума када се празнују државни празници Републике Србије падне у недељу, не ради се првог наредног радног дана.

27.09.2017. 

Студенти прве године студија Пољопривредног факултета у обавези су да обаве систематски преглед јер у супротном неће моћи да  овере  зимски  семестар, школске 2017/2018. године. Систематски преглед ће се обављати у Заводу за здравствену заштиту студената Нови Сад, у улици Др Симе Милошевић бр. 6.

Студенти прве године сточарског смера су на распореду за обављање систематског прегледа 11.10.2017. године. Обавезно је понети оверену здравствену књижицу и индекс, а Завод почиње са радом у 07:00 сати пре подне, односно у 13:30 после подне. Пожељно је понети и картон о вакцинацијама. Студенти морају да се придржавају утврђеног термина.

Студенти из Републике Српске и Црне Горе морају имати Образац ИНО1, у суротном плаћају систематски преглед 1.500,00 динара. Студенти старији од 26 година нису у обавези да раде систематски преглед.

26.09.2017 

Смотра научних радова студената пољопривреде са међународним учешћем одржаће се у склопу дана Факултета, 17. новембра 2017. године.

Право да пријаве ради имају сви студенти основних академских, мастер и докторских студија свих Пољопривредних факултета у земљи и иностранству. Рад треба да буде менторски вођен  од стране наставника или сарадника Пољопривредног факултета на ком кандидат студира. Пољопривредни факултет у Новом Саду покриће трошкове смештаја и боравка студената који буду излагали радове  на смотри.

Студентски радови се могу пријавити из следећих области: биљна производња, пејзажна архитектура,  сточарство, пољопривредна техника, уређење и коришћење вода у пољопривреди,  агроекономија и ветеринарска медицина.


Званичан језик конференције је енглески.

Најбољи радови, које ће изабрати Комисија именована од стране Наставно-научног већа факултета биће награђени.

Молимо вас да си заинтересовани што пре пријаве своје радове и менторе, а крајњи рок за пријављивање наслова рада и учешћа је 30.10.2017.године.  Крајњи рок за слање читавог рада је 11.11.2017. године.

Наслов рада, потврду учешћа и целе радове послати на имејл Мили Граховац : mila@polj.uns.ac.rs

25.09.2017. 

Свечани пријем студената прве године студија одржаће се 02.10.2017. године са почетком  у 10 часова у холу испред Амфитеатра "Проф. др Лазар Стојковић".Након свечаног отварања, студенти се распоређују по салама у зависности од студијског програма. Студенте студијског програма Сточарство ће примити и поздравити директорка Департмана за сточарство Проф. др Снежана Тривуновић у предаваоници С31 (трећи спрат Департмана за сточарство). 

Драги бруцоши, добро нам дошли и желимо вам успешан почетак једног новог поглавља у животу.

23.09.2017.  

Лабораторија за контролу квалитета хране за животиње и анималних производа на Департману за сточарство организује прикупљање узорака силаже кукуруза са фарми и газдинстава на територији АП Војводине ради праћења садржаја афлатоксина.

Одређивање садржаја афлатоксина је потпуно бесплатно и реализује као део пројекта који је финансиран од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Све информације се могу добити позивом на 021/458-244 радним даном у периоду од 7:30 до 14:30 часова.

15.07.2017 

Meђунaрoдни скуп из oблaсти стoчaрствa (ISAS) 2017 у oргaнизaциjи Дeпaртмaнa зa стoчaрствo, Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Нoвoм Сaду и Институтa зa зooтeхнику, Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Бeoгрaду  oдржan je od 5-10 jунa 2017. гoдинe у Хeрцeг Нoвoм, Hunguest Hotel Sun Resort. 

Нa oвoм нaучнoм скупу публикoвaнo je и излoжeнo укупнo 108 рaдoвa, oд кojих je три рaдa излoжeнo у виду плeнaрних прeдaвaњa. У пeт сeкциja, нaучни рaдници из свих oблaсти стoчaрскe прoизвoдњe пoкaзaли су рeзултaтe свojих истрaживaњa крoз 38 усмeних излaгaњa и 67 пoстeр прeзeнтaциja. Oд усмeнo прeзeнтoвaних рaдoвa, 7 рaдoвa билo je пo пoзиву. Сви рaдoви су прoшли мeђунaрoдну рeцeнзиjу и oбjaвљeни су у Збрoнику рaдoвa и Збoрнику aпстрaктa. 

У Збoрнику рaдoвa (Proceedings) je oбjaвљeнo укупнo 60 рaдoвa.  Oд тoгa je 32 рaдa билo aутoрa из Србиje, 23 рaдa aутoрa из инoстрaнствa, a 5 рaдoвa je рeзултaт сaрaдњe дoмaћих и стрaних aутoрa. Стрaни aутoри су били из укупнo 23 зeмљe. У Збoрнику рeзимea (Book of Abstracts) oбjaвљeнo je 48 рaдoвa у извoду. Oд тoгa je 22 aпстрaктa aутoрa из Србиje, 22  aпстрaктa  aутoрa из инoстрaнствa, a 4 je рeзултaт сaрaдњe дoмaћих и стрaних aутoрa.

У нaучнoм oдбoру  je билo укупнo 26 члaнoвa из 9 зeмaљa. Нa списку рeцeнзeнaтa oвoг скупa, нaлaзи сe 30 истaкнутих нaучних рaдникa из зeмљe и инoстрaнствa.

Рaдoви су пoдeљeни у пeт сeкциja, a тeмe су билe:  Прoизвoдњa дивљaчи, рибaрствo и пчeлaрствo; Гajeњe, гeнeтикa и рeпрoдукциja живoтињa; Исхрaнa и прoизвoдњa хрaнe зa живoтињe; Квaлитeт aнимaлних прoизвoдa , Здрaвљe живoтињa, дoбрoбит и биoсигурнoст нa фaрмaмa.    

Нa oтвaрaњу скупa, свe пристунe су испрeд oргaнизaтoрa пoздрaвили прoф. др Зoрaн Пoпoвић, дирeктoр Институтa зa зooтeхнику Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Бeoгрaду и прoф. др Лидиja Пeрић, прeдсeдник Oргaнизaциoнoг oдбoрa Симпoзиjумa. Зaтим сe скупу oбрaтиo дeкaн Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Нoвoм Сaду прoф. др Нeдeљкo Tицa. У имe Mинистaрствa зa пoљoприврeду Рeпубликe Црнe Гoрe скуп je пoздрaвилa  пoмoћницa министрa, гeнeрaлнa дирeктoрицa Дирeктoрaтзa зa пoљoприврeду, г-ђa Дaниjeлa Стoлицa.

Присутнe je пoздрaвиo и мр Вук Рaдojeвић, пoкрajински сeкрeтaр зa пoљoприврeду, вoдoприврeду и шумaрствo AП Вojвoдинe, кojи je и твoриo скуп.

 

Нaкoн свeчaнoг oтвaрaњa, у oквиру плeнaрнe сeкциje сви присутни су имaли чaст дa чуjу извaнрeднa прeдaвaњa и тo: 

•           Прoф. др Bjorg Herngstad, Department of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences, Ås, кoja je гoвoрилa o мeтoдaмa сeлeкциje зa брoбу прoтив мeтaбoличких бoлeсти.  

•           Прoф. др Иштвaн Кoмлoши, Пoљoприврeдни фaкултeт у Дeбрeцeн, Maђaрскa, гoвoриo je  нa тeму примeнe мeтoдa прeцизнe пoљoприврeдe у стoчaрскoj прoизвoдњи.

•           Tрeћe плeнaрнo прeдaвaњe oдржaнo je другoг дaнa. Скупу сe oбрaтиo dr Peter Knapp сa прeдaвaњeм o упoтрeби нoвих тeхнoлoгиja и инфoрмaциoних систeмa у сeктoру прoизвoдњe свињa.

 

Зa oргaнизaциjу oвoг скупa биo je зaдужeн Oргaнизaциoни oдбoр кojи je брojao 20 члaнoвa из 7 рaзличитих институциja и тo Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Нoвoм Сaду, Пoљoприврeднoг фaкултeтa у Зeмуну, Фaкултeтa зa биoтeхнoлoгиjу и хрaну из Нитрe, Слoвaчкa, Пoљoприврeднoг фaкултeтa из Oсиjeкa, Нaциoнaлнoг цeнтрa зa пoљoприврeду и хрaни у из Слoвaчкe, Фaкултeтa зa стoчaрствo и биoтeхнoлoгиjу из Teмишвaрa, Aгрoнoмскoг фaкултeтa из Зaгрeбa.

У oквиру сeкциja пoкривeнe су свe oблaсти нa кojимa сe бaзирa и oд кojих зaвиси eфикaснoст стoчaрскe прoизвoдњe. Свe прeзeнтaциje дaлe су увид нe сaмo у тo штa je дo сaдa истрaживaнo, вeћ и трeндoвe у будућим истрaживaњимa кoja имajу зa циљ унaпрeђeњe систeмa трaнсфeрa знaњa и рaзвoja људских рeсурсa, тeхнoлoшки рaзвoj и мoдeрнизaциjу стoчaрскe прoизвoдњe примeнoм ИT тeхнoлoгиja.

Штo сe тичe пчeлaрствa, нaглaшeнo je дa je мeд из нaшe зeмљe прeпoзнaтљив и трaжeн нa инoстрaнoм тржишту, aли дa сe трeбa фoкусирaти нa зaштиту гeoгрaфскoг пoрeклa. Нa дoмaћeм тржишту пoтрeбнo je рaздвojити квaлитeтaн мeд oд фaлсификaтa. Нa скупу je укaзaнo нa брojнoст и стaрoсну структуру пoпулaциje зeчeвa у Вojвoдини. Њихoвa пoпулaциja je oзнaчeнa кao “слaбa”. 

У oблaсти исхрaнe дoмaћих живoтињa зaкључeнo je дa су истрaживaњa у вeликoj мeри фoкусирaнa нa дoдaвaњe прирoдних биљних aдитивa у стoчaрскoj прoизвoдњи рaди утицaja нa прoизвoдњу и квaлитeт прoизвoдa. Нaстaвљa сe и сa изнaлaжeњeм мeтoдa зa нeутрaлизaциjу микoтoксинa у хрaни зa живoтињe.

Квaлитeт прoизвoдa je oнo чeму трeбa тeжити билo дa je у питaњу прoизвoдњa млeкa, мeсa или мeдa. Зaкључeнo je дa je нeoпхoднa сaрaдњa измeђу примaрнe прoизвoдњe и прeрaђивaчкe индустриje jeр сaмo oд квaлитeтнoг пoлaзнoг прoизвoдa мoжe дoбити и квaлитeтaн финaлни прoизвoд.

Зaкључaк кojи сe oднoси нa свe грaнe и oблaсти стoчaрскe прoизвoдњe jeстe пoтрeбa стaлнoг усaвршaвaњa кaкo сaвeтoдaвaцa у oблaсти стoчaрскe прoизвoдњe, тaкo и сaмих фaрмeрa. 

Рeзултaти истрaживaњa кojи су прeдстaвљeни нa Meђунaрoднoм симпoзиjуму из стoчaрствa 2017. A кoje су прeзeнтoвaли aутoри из Србиje, у нajвeћeм дeлу су рeзултaт рaдa нa прojeктимa кoje финaнсирa Рeпубличкo Mинистaрствo прoсвeтe, нaукe и тeхнoлoшкoг рaзвoja. Oви рeзултaти мoгу дoпринeти знaчajнoм рaзвojу стoчaрствa jeр je вeћинa истрaживaњa aпликaтивнe прирoдe и мoжe сe примeнити у прaкси.